De wijngaard in cijfers
Wij hebben 1320 wijnranken staan op ca 0,45 ha oppervlakte.
In de lente van 2018 werden 1050 wijnranken aangeplant op een hellende strook die daarvoor werd gebruikt voor klassieke akkerbouw. De helling ligt noordelijk, de ranken werden geplant op de noord-zuid-as om optimaal zonlicht te capteren, de prominente westenwind zorgt voor de nodige verluchting en afkoeling tijdens de zomermaanden.
De ondergrond bestaat vooral uit leem met kalkpartikels. Door de helling is het vrijwel nooit drassig op de wijngaard wat een lange levensduur van de wijnranken zal garanderen.
Voor de snoeivorm hebben we gekozen voor een enkele Guyot : jaarlijks wordt er één nieuwe vruchttak afgebogen. We beperken het aantal trossen tot 10 à 12 (hangt af van het druivenras ).
In de lente van 2023 werden nog eens 270 plantjes bijgeplant ( eerste produktie voorzien 2027)
Wij kozen voor 4 druivenrassen : Johanniter ( 275 st ) , Helios ( 250 st ), Souvignier Gris ( 380 st ) en Cabaret Noir ( 415 st )
De keuze voor hybriderassen ligt voor de hand : minder behandelingen door hun betere resistentie, betere afrijping ondanks minder zonuren in ons ‘ cool climate ‘, onze eigen wijnstijl creëren.
Wijnbouw en visie
Een goed onderhouden wijngaard is niet alleen mooi, maar helpt ook voor mooie gezonde druiven en dito wijn. We houden de wijngaard onkruidvrij en houden het gras kort. Hoog onkruid en lang gras houden de bodem vochtig; een druivelaar houdt van droogte en een arme bodem.
Er worden geen pesticiden gebruikt, het onkruid wordt mechanisch verwijderd.
Met ons wisselvallige klimaat moeten we onze druivenrassen soms een handje helpen, zij het met in de bio-landbouw toegestane, professionele middelen. Meeldauw, valse meeldauw en botrytis loeren om de hoek
De bodem wordt niet bemest ; het gemaaide gras, bladeren, uitgedunde druiventrossen en snoeihout worden niet verwijderd en zorgen voor voldoende voeding voor de bodem.
De aanwezige mollen onderhouden het bodemleven en de nuttige insecten ( vooral lieveheersbeestjes ) doen zich te goed aan de minder nuttige insecten ( bladluizen en mijten).
Een natuurlijk evenwicht, daar streven we toch allemaal naar.
Een eerste keer oogsten
Er werd een eerste keer geoogst die in oktober 2020. Met zo’n 20 plukkers gingen we de rijpe druiven te lijf. 50% van de druiven ( ongeveer 5 trossen per wijnrank ) werden behouden en werden rijp. Een halve dag later kon het vinificatieproces al starten.
In 2021 was dat 70% en sedert 2022 is dit 100%, als de natuur het wil natuurlijk.
Wijn maken
Het ganse jaar door, van snoei tot afrijping, worden de druiven goed verzorgd.
Rond half oktober worden de druiven meestal geplukt.
Na het risten en kneuzen laten we natuurlijke gisten hun werk doen. Het wijnmakingsproces is dan opgestart. De opvoeding van de wijnen gebeurt verder in inox vaten. Soms krijgt de rode wijn een extra houtlagering van ca 3 maand.
De mousserende wijnen worden volgens de “ méthode traditonnel “ gemaakt, de afgewerkte stille wijn gaat met een tweede gisting op de fles, kroonkurk erop en wordt dan minimum 9 maand “ sur latte” gelegd. Daarna volgt de rémuage op pupiter( kwartdraai en korte schudbeweging ). Tijdens het degorgeren wordt geen dosage toegevoegd.
Wij gaan steeds voor Brut Nature wat zorgt voor een pure, no nonsense mousserende wijn.
De druivenrassen
Johanniter
Kruising met o.a. Riesling
Goede resistentie tegen meeldauw
Productief en laat rijpen (eind september )
witte wijn : fris, appel, mineraal
Helios
Kruising met o.a. Merzling ras
Goede resistentie tegen meeldauw gevoelig voor botrytis
Laat rijpen ( eind september )
Witte wijn : Fruitig, floraal, honing, body
Souvignier Gris
Kruising met Cabernet Sauvignon en Bronner
Zeer goede resistentie
Late oogst ( half oktober )
Witte wijn : kruidig, aromatisch, agrum
Cabaret Noir
Kruising met Cabernet Sauvignon en Cabernet Franc
Zeer goed resistent
Kleine trossen en laat rijpen ( eind september )
Rode wijn : kruidig, rood rijp fruit, braambessen